* A második ital a száraz 2006-os Tokaji Szamorodni volt. A Furmint aszúsodott bogyókat tartalmazó fürtjeit válogatás után dolgozták fel, majd a mustot 4 éves szerednyei hordóban erjesztették. Később közel 2 évig pihent a hordókban, majd hosszas palackos érlelés következett, mialatt lassan kialakultak a száraz szamorodni jellegzetes vonásai: Illatában megjelenik a zöld dió, baracklekvár, propolisz és az égetett cukor, komplex óbor ízében is visszaköszönnek a diós, kajszis, kakaóporos, marcipános ízek. Nagyon hidegre hűtve, aperitifként ajánlott! Szakembereknek: alk: 12,5%, cukor: 1,9g/l, sav: 7,8g/l 1590 palack készült(0.5).
* Harmadik borként a késői szüretelésű édes 2011-es Tokaji Kövérszőlő került a poharakba. A borvidék ősi, ritka szőlőfajtáját október 24-én szüretelték szépen túlérett fürtökkel, 22,5 mustfokkal. 4 hónapos fahordós érlelést követően került palackba. Ízében és illatában a fajtára jellemző fűszeresség, selymesség, enyhe földes, löszös jegyekkel. Könnyű, hízelgős édes bor. Baráti beszélgetésekhez ajánlott! Szakembereknek: alkohol:11,18% cukor:58,2g/l sav:7,0g/l 1834 palack készült(0.75).
* A negyedik nedű az édes 2011-es Tokaji Zéta volt. A második évjárat fajtatisztán, 24 mustfokkal szüretelve. Illatában egzotikus gyümölcsök, citrusok és a fajtára jellemző finom virágmézes jegyek. Könnyű, lágy, harmonikus. Szakemberek figyelmébe: alk: 11,28%, cukor: 69,4g/l, sav: 6,9g/l 1374 palack készült (0.75).
* Utolsó előtti kóstolónak a késői szüretelésű, édes 2012-es Tokaji Sárga Muskotály “Malomfeli-dűlő” került ízre vételezésre. Az előző évhez hasonlóan aranysárgára érett, töppedt bogyójú fürtöket október 9-én szüretelték 28! mustfokkal. Az erjedés után visszamaradt természetes cukor egy 4 puttonyos aszú édességével ruházza fel ezt az extrém illatos, különleges desszertbort. Mindenkit elkápráztat! Szakemberek figyelmébe: alkohol:12,04% cukor:101,3g/l sav:5,7g/l 1470 palack készült (0.5).
* Végül a gyorstalpaló borkóstolói tanfolyam befejezéseként a 6 puttonyos, édes 2002-es Tokaji Aszú koronázta meg a fenséges bemutatót. A kiválónak indult évjáratból adódóan már a szeptember végén szépen beérett Furmint, Sárgamuskotály és Kövérszőlő fajtákból gyűjtött aszúszemeket egy magas minőségű (24 M fokos), erjedő Cuvée alapmustban áztatták egy éjszakán át, majd a finoman kipréselt erjedő mustot 2 éves gönci hordókban erjesztették tovább. A fiatal Tokaji Aszú élénk savaival és magas cukortartalmával nagy érlelési potenciállal rendelkezik. Jelenleg a gyümölcsös, friss aszúborok kedvelői csodálkozhatnak rá ananász és citrusok, vanília és méz
alapjegyekből álló ízkavalkádjára, de borgyűjtők figyelmébe is ajánlott. Szakemberek fokozott figyelmébe: Alk: 10,4%, cuk: 200g/l, sav: 11,4g/l, extra: 47,7g/l 4600 palack készült (0.5).
Materiálisan és szellemiekben feltöltődve leereszkedtünk a pincébe. Megkopogtattam a fémtankokat és fahordókat: egy részük kongó, öblös hanggal jelezte: a most zajló új szüret eredményére vár …
Nem maradt el a préselés: az érkezésünkkor szedett 3 vödör szőlő egy házi présbe került és házigazdánk magyarázata próbálta érzékeltetni a lényerés folyamatának megannyi vonatkozását. Néhányan személyesen is közreműködtünk a must kinyerésében. Jutalmul mindenki kapott egy pohárral a friss üdítő folyadékból. Az esti hat órás harangszó jelezte, hogy gyorsan elszállt az idő. Rendeztük a fizetnivalókat és elindultunk Budapest felé. Szerencsi Csokoládé gyárnál sóhajtott egyet Viki, aztán megállás nélkül mentünk a Golden Park szálló parkolójáig. Búcsú Tuulától, az idegenvezetőnktől, Seppotól, a finnek vezetőjétől – a többiek már behúztak a csípős hideg elöl a szálloda meleg halljába. Tommy-tól és Andrástól a Deák téren váltunk el, míg Vikitől a Széll Kálmán téren köszöntem el miután feltett a 21-es buszra.
Jó hangulatú, élményekben gazdag napot tudhattam magam mögött.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: